Boris Johnson Selamat

170

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson pada Isnin memenangi undi tidak percaya di kalangan penggubal undang-undang Konservatif, menyelamatkan jawatannya sebagai perdana menteri.

Johnson memenangi sokongan 211 daripada 359 penggubal undang-undang, lebih daripada majoriti 180 undi, menurut keputusan yang diumumkan oleh Graham Brady, pengerusi kumpulan parlimen Parti Konservatif, Jawatankuasa 1922.

“Saya boleh mengumumkan bahawa parti parlimen mempunyai keyakinan terhadap perdana menteri,” kata Brady.

Undian keyakinan terhadap kepimpinan Johnson dicetuskan selepas bilangan penggubal undang-undang yang menyerahkan surat tidak percaya kepadanya kepada Brady mencapai 54, atau 15 peratus penggubal undang-undang Konservatif.

Dengan kemenangan hari Isnin, Johnson tidak akan menghadapi satu lagi undi tidak percaya selama setahun di bawah peraturan Parti Konservatif semasa.

Perdana menteri telah dibelenggu selama berbulan-bulan oleh skandal “partygate” yang melibatkan dia dan kakitangannya di Downing Street semasa penutupan COVID-19 pada 2020 dan 2021. Dia menerima denda oleh polis Britain pada April kerana menghadiri salah satu parti yang didorong oleh alkohol , menjadikannya perdana menteri pertama dalam sejarah British yang dihukum kerana melanggar undang-undang.

“Saya fikir ia adalah keputusan yang sangat baik, positif, konklusif, tegas yang membolehkan kami meneruskan, bersatu dan memberi tumpuan kepada penghantaran dan itulah yang akan kami lakukan,” kata Johnson sejurus selepas keputusan itu dikeluarkan.

“Maksudnya malam ini ialah kami boleh memberi tumpuan kepada apa yang kami lakukan untuk membantu orang ramai mengenai kos sara hidup, dengan apa yang kami lakukan untuk memastikan jalan raya dan komuniti lebih selamat,” katanya.

“Ia memberi kita peluang untuk bersatu, mengukuhkan dan meningkatkan ekonomi kita. Apa yang kita akan lakukan sekarang ialah mengambil peluang untuk bersatu dan menyampaikan,” tambahnya.

Di sebalik kelangsungan hidup Johnson dalam undian, saingan politiknya mengambil peluang pada pergolakan dalam Parti Konservatif kerana 148 undi menentangnya bermakna lebih daripada 40 peratus ahli parlimen Konservatif mahu dia pergi.

“Pilihannya lebih jelas berbanding sebelum ini. Tories yang berpecah belah menyokong Boris Johnson tanpa rancangan untuk menangani isu yang anda hadapi. Atau Parti Buruh bersatu dengan rancangan untuk menyelesaikan krisis kos sara hidup dan memulihkan kepercayaan dalam politik. Buruh akan mendapat Britain kembali ke landasan,” tweet Keir Starmer, ketua pembangkang utama Parti Buruh.

Pemimpin Liberal Demokrat Ed Davey berkata: “Walaupun Boris Johnson berpegang teguh pada hari ini – jangan silap, reputasinya hancur dan kewibawaannya kini tercalar sepenuhnya.”

“Setiap Ahli Parlimen Konservatif yang mementingkan integriti dan kesopanan mesti melakukan perkara yang betul, meletakkan jawatan dan duduk sebagai seorang yang bebas. Demi negara kita, perdana menteri yang gagal ini tidak boleh disandarkan lagi,” katanya. ■