Batal Saman Ekor, Jangan Zalimi Rakyat

1191

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/samanekorlah.jpgParti Islam Se-Malaysia PAS tidak bersetuju dengan kenyataan Ketua Polis Negara yang mengatakan bahawa pihak polis akan mengurangkan bayaran saman bagi setengah kesalahan jalanraya supaya meringan bebanan kesalahan  jalanraya. Apa yang dituntut oleh PAS dan rakyat yang menjadi mangsa, saman ekor mesti dihapuskan kerana ia menyalahi prosedur undang-undang.

PAS mempersoalkan kenapa begitu mudah kerajaan menyiksa rakyat dengan menyaman mereka yang belum tentu bersalah. Kaedah manakah yang mereka ambil untuk denda rakyat tanpa dibawa ke pengadilan.

Kenapa pihak polis dan JPJ menunggu begitu lama untuk disenarai hitam mereka yang bersalah sejak tahun 2000. Apakah ini bukan satu kezaliman terhadap rakyat di negara ini. Sekarang sudah ada 1.07 juta orang yang menjadi mangsa.  Apa yang paling malang sekali, semua kereta  akan disenarai hitam selagi atas nama tertuduh. Semua kenderaan  tidak dapat  cukai jalan. Tindakan ini merugikan negara kerana cukai jalan dan insuran tidak boleh diperbaharui.

PAS berpandangan tindakan ini menampakkan kerajaan begitu kemaruk duit rakyat. Ini  bertentangan dengan konsep 1Malaysia, rakyat didahulukan realiti yang berlaku saman diutamakan, rakyat dibebankan.  

PAS bimbang rakyat yang menjadi mangsa saman ekor yang dilonggokkan sejak sekian lama akan tertekan untuk membayar saman. Jalan mudah untuk membayar saman ialah dengan meminjam daripada along. Kalau ini berlaku maka akan bertambah masalah sosial di negara ini.

PAS mendesak supaya saman ekor dibatalkan, dan mencadangkan supaya dihadapkan mereka  ke pengadilan bukan memakai undang-undang rimba. Cukuplah rakyat terlalu menderita dengan kenaikan harga barang dan kos hidup melambung dan dibebani pula dengan saman ekor.

Ustaz Idris Haji Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat