Bangladesh Gesa Pemimpin Dunia Bertindak Serius Terhadap Penghantaran Pulang Rohingya

403

Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasina telah menyeru para pemimpin global untuk “bertindak serius” bagi memudahkan penghantaran pulang pelarian Rohingya yang awal dan selamat ke tanah air mereka di Myanmar.

“Dunia mesti bertindak serius untuk memastikan orang-orang ini (Rohingya) boleh pulang ke Myanmar tidak lama lagi,” kata Hasina petang Khamis di Paris semasa Edisi Keempat Forum Keamanan Paris, 2021.

Ucapannya di forum itu, yang turut dihadiri Naib Presiden AS Kamala Harris dan pemimpin dunia lain, disiarkan secara langsung oleh media swasta.

Pemimpin Bangladesh itu kini berada di Perancis untuk lawatan negara selama lima hari.

“Risiko keselamatan daripada krisis itu bukan sahaja akan kekal terhad di sempadan kita,” katanya memberi amaran, merujuk kepada kelewatan penghantaran pulang secara aman dan bermaruah Muslim Rohingya yang teraniaya ke negara mereka sebagai krisis bagi seluruh rantau. “Kami sudah melihat tanda-tanda itu,” lapor agensi berita Bangladesh Sangbad Sangstha milik kerajaan.

Lebih satu juta Rohingya tanpa kerakyatan telah tinggal di khemah sementara yang tidak bermaya di daerah Cox’s Bazar di selatan negara itu selama bertahun-tahun.

Menurut Amnesty International, lebih 750,000 pelarian Rohingya, kebanyakannya wanita, dan kanak-kanak melarikan diri dari Myanmar dan menyeberang ke Bangladesh selepas tentera Myanmar melancarkan tindakan keras ke atas komuniti minoriti Islam pada Ogos 2017, menyebabkan jumlah orang yang teraniaya di Bangladesh melebihi 1.2 juta. .

Sejak 25 Ogos 2017, hampir 24,000 Muslim Rohingya terbunuh manakala lebih 34,000 dibakar, lebih 114,000 dipukul, seramai 18,000 wanita dan gadis Rohingya dirogol, lebih 115,000 penduduk Rohingya dirogol, 3,000 rumah warga Rohingya dibakar pasukan, menurut laporan oleh Agensi Pembangunan Antarabangsa Ontario (OIDA).

Mencari tindak balas yang lebih global terhadap krisis Rohingya, Hasina menambah bahawa Bangladesh telah melindungi sementara warga Myanmar yang dipindahkan secara paksa untuk mengelakkan krisis serantau yang besar.