AS Perkukuh Hubungan Dengan Israel, Rusia Berunding Dengan Turkiye Dan Iran

129

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Perdana Menteri Israel Yair Lapid telah mengulangi pendirian anti-Iran mereka dalam deklarasi bersama yang komited untuk menghalang Tehran daripada memperoleh senjata nuklear.

Kedua-dua pemimpin menandatangani kenyataan itu sebelum ini selepas mengadakan pertemuan satu lawan satu pada pagi Khamis di Baitulmaqdis Barat pada hari kedua jelajah empat hari Biden Timur Tengah, diikuti dengan sidang kemuncak maya dengan pemimpin India dan Emiriah Arab Bersatu .

Kenyataan AS-Israel itu dibuat ketika Presiden Rusia Vladimir Putin bersiap akan pergi ke ibu negara Iran Tehran pada 19 Julai untuk mengambil bahagian dalam pertemuan tiga hala dengan Presiden Iran Ebrahim Raisi dan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov pada Selasa berkata Putin juga akan mengadakan pertemuan dua hala berasingan dengan Erdogan, kata pada taklimat akhbar di Moscow.

“Perjalanan presiden ke Tehran sedang disediakan. Akan ada mesyuarat ketua-ketua negeri penjamin proses Astana. Selain mesyuarat tiga hala, mesyuarat dua hala juga akan diadakan.

“Semalam kami memaklumkan mengenai hubungan peringkat tinggi yang akan datang antara Putin dan Erdogan, pertemuan ini juga akan diadakan di sana,” katanya.

Rundingan Astana untuk keamanan di Syria telah dilancarkan pada 2017 atas inisiatif Türkiye, Rusia, dan Iran. Mesyuaratnya juga menyumbang kepada kemajuan proses diplomatik yang diketuai PBB di Geneva.

Dalam pada itu, kenyataan AS-Israel mengatakan bahawa Washington akan menggunakan “semua elemen kuasa negara” yang ada padanya untuk menafikan keupayaan Iran untuk mempersenjatai dirinya dengan senjata nuklear.

Pengisytiharan bersama itu juga termasuk ikrar oleh Washington untuk meneruskan bantuan ketenteraan AS kepada Israel.

Satu rekod pakej bantuan $38 bilion 10 tahun telah ditandatangani pada 2016 di bawah pentadbiran bekas Presiden AS Barack Obama ketika Biden menjadi naib presiden.

Pada sidang akhbar selepas pemeteraian itu, kedua-dua Biden dan Lapid bercakap mengenai sokongan mereka terhadap hubungan AS-Israel, dan ancaman yang dirasakan daripada Iran.