Agenda ‘Kepentingan Diri’ Biden Pada Lawatan Kali Pertamanya Ke Timur Tengah

373

Joe Biden pada hari Sabtu mengakhiri lawatan pertamanya ke Timur Tengah sebagai presiden AS mencapai sejumlah matlamat strategik yang terhad dalam agenda mementingkan diri sendiri.

Beliau tidak berjaya dalam usahanya untuk membentuk pakatan ketenteraan serantau menentang Iran, mahupun meyakinkan Arab Saudi untuk bertindak segera untuk meningkatkan pengeluaran minyak.

Sebenarnya, sebelum ketibaannya, terdapat jangkaan yang rendah untuk sebarang kejayaan semasa perjalanannya yang direka terutamanya untuk menyelamatkan penarafan kelulusannya yang merosot di tanah air di tengah-tengah inflasi yang meningkat dan ekonomi yang lemah.

CUBA MEMBENTUK PAKATAN ANTI-IRAN

Di Israel, bahagian pertama perjalanan empat harinya, Biden menandatangani Deklarasi Bersama Perkongsian Strategik A.S.-Israel dengan Perdana Menteri Israel Yair Lapid, berjanji untuk menghalang Iran daripada memperoleh senjata nuklear.

Walaupun Biden menunjukkan perpaduan, Israel tidak berpuas hati dengan usaha berterusannya untuk memulihkan perjanjian nuklear Iran 2015.

Israel menganggap Iran sebagai musuh ketatnya dan terus menyuarakan kebimbangan terhadap aspirasi nuklearnya, walaupun Iran menegaskan program nuklearnya bukan untuk tujuan ketenteraan.

Amerika Syarikat, bersama-sama kuasa dunia lain, telah terlibat dalam rundingan dengan Iran untuk menghidupkan semula pakatan nuklear Iran 2015 sejak tahun lepas. Amerika Syarikat secara unilateral menarik diri daripada perjanjian nuklear pada 2018, tetapi pentadbiran Biden berharap untuk memulihkan perjanjian itu melalui perbincangan tidak langsung dengan Iran.

“Isu sebenar ialah apa yang AS akan lakukan terhadap Iran, yang merupakan perkara yang sangat dibimbangkan oleh Israel, dan kita tahu bahawa terdapat perbezaan pendapat antara Israel dan AS mengenai isu ini,” kata Efraim Inbar, presiden Institut Strategi dan Keselamatan Jerusalem, sebuah badan pemikir Israel.

Lebih-lebih lagi, lawatan Biden ke Arab Saudi, yang diselubungi kritikan domestik dan janjinya sebelum ini untuk menghukum kerajaan itu atas “rekod hak asasi manusia”nya, gagal merealisasikan matlamat untuk menormalkan hubungan antara Israel dan Arab Saudi, yang kedua-duanya telah menjejaskan hubungan dengan Iran. .

Penganalisis memberi amaran bahawa usaha Biden untuk mewujudkan pakatan keselamatan anti-Iran serantau, aka versi Timur Tengah NATO, masih menghadapi halangan.

Di dunia Arab, perbezaan wujud berkaitan dengan cara menangani ancaman Iran yang semakin meningkat. Qatar telah lama mempunyai hubungan rapat dengan Tehran, manakala Emiriah Arab Bersatu (UAE) berkata ia tidak akan mencari konfrontasi dengan Iran.

Penasihat Diplomatik Presiden UAE Anwar Gargash dengan jelas menyatakan pada hari Jumaat bahawa UAE tidak akan menjadi sebahagian daripada mana-mana kumpulan yang menyasarkan Iran kerana negara itu menentang “idea mewujudkan sebarang paksi” terhadap Tehran.

Sinem Cengiz, seorang penganalisis politik Turki, memberitahu akhbar berbahasa Inggeris yang berpangkalan di Arab Saudi, Arab News, bahawa negara-negara terbabit masih tidak bersetuju sama ada kerjasama perlu ditumpukan kepada penyepaduan sistem pertahanan udara, atau termasuk perkongsian perisikan dan operasi ketenteraan, dan terdapat juga perdebatan sama ada untuk mewujudkan pakatan baharu atau menambah baik struktur sedia ada.

Presiden Iran Ebrahim Raisi memberi amaran pada hari Khamis bahawa sebarang “kesilapan” oleh Amerika Syarikat dan sekutunya untuk mencetuskan krisis serantau akan menerima tindak balas “tegas” daripada Iran yang akan membuat mereka menyesal.

TIDAK BERTINDAK TERHADAP ISU ISRAEL-PALESTIN

Semasa lawatannya ke Israel dan tinggal sebentar di bandar Bethlehem, Tebing Barat, Biden tidak berusaha untuk menghidupkan semula proses damai Israel-Palestin yang terhenti, tanpa menghiraukan panggilan berulang Palestin.

Selepas bertemu dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas di Bethlehem, Biden hanya mengulangi “komitmennya terhadap matlamat penyelesaian dua negara,” dan menambah bahawa matlamat sedemikian “nampak begitu jauh.”

Abbas menggesa presiden A.S. untuk mewujudkan suasana politik untuk mencapai keamanan yang adil, menyeluruh dan berkekalan di rantau ini berdasarkan resolusi antarabangsa dan penyelesaian dua negara.

Pakar juga memberi amaran bahawa di tengah-tengah hubungan yang semakin meningkat antara Israel dan negara-negara Arab utama dalam beberapa tahun kebelakangan ini, isu Palestin semakin dipinggirkan. Keutamaan agenda AS di rantau ini telah beralih kepada mengawal Iran dan mengekalkan hegemoni AS.

“Intipati lawatan Biden adalah untuk mengatur pakatan serantau untuk menjamin kepentingan Amerika dan menghadapi Iran,” kata Ramzi Rabah, ahli jawatankuasa eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin, menyeru Biden menunaikan janjinya kepada rakyat Palestin.

Dalam beberapa hari lalu, beribu-ribu rakyat Palestin di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza mengadakan bantahan terhadap lawatan Biden, menyelar pendirian pro-Israel yang berat sebelah dalam isu Palestin-Israel.

TIADA TINDAKAN SEGERA SAUDI TERHADAP OUTPUT MINYAK

Pada petang Jumaat, Biden terbang ke Jeddah, sebuah bandar pantai Arab Saudi, di mana dia bertemu dengan Raja Saudi Salman bin Abdulaziz Al Saud dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman Al Saud.

Pada hari Sabtu, presiden A.S. turut mengambil bahagian dalam mesyuarat puncak dengan pemimpin dari Majlis Kerjasama Teluk, Presiden Mesir Abdel-Fattah al-Sisi, Raja Jordan Abdullah II, dan Perdana Menteri Iraq Mustafa al-Kadhimi.

Salah satu matlamat utama lawatan kontroversi Biden ke Arab Saudi adalah untuk memujuk kerajaan itu meningkatkan pengeluaran minyak secara mendadak bagi menstabilkan pasaran tenaga yang terjejas akibat krisis Ukraine serta sekatan AS dan sekutunya ke atas Rusia.

Ditekan oleh inflasi yang meningkat dan kejatuhan berterusan penilaian kelulusannya di tanah air, Biden cuba menurunkan harga minyak dengan mendapatkan bantuan daripada Arab Saudi yang kaya dengan minyak.

Putera mahkota Saudi, yang berdagang kata-kata dengan Biden berhubung isu hak asasi manusia pada pertemuan mereka, menyatakan pada sidang kemuncak bahawa kerajaan akan meningkatkan pengeluaran minyak kepada 13 juta tong sehari paling banyak, memberi amaran bahawa “dasar tenaga yang tidak realistik akan membawa kepada inflasi yang lebih tinggi. .”

Menteri Luar Arab Saudi Putera Faisal bin Farhan Al Saud berkata bahawa “OPEC+ akan terus menilai keadaan pasaran dan melakukan apa yang perlu.”

OPEC+, kumpulan negara pengeluar minyak yang diketuai oleh Arab Saudi, akan bertemu pada 3 Ogos.

Malah, KDNK sebenar kerajaan itu meningkat sebanyak 10 peratus pada suku pertama 2022, sebahagian besarnya disebabkan oleh kenaikan harga minyak yang berterusan, menurut data rasmi. (Xinhua)