Sudah 11 Tahun Perang Saudara Meletus Di Syria

545

Sebelas tahun telah berlalu sejak pemberontakan popular 15 Mac pada 2011, apabila sekumpulan pelajar sekolah rendah di bandar Daraa di selatan Syria menulis “Seterusnya giliran anda, doktor!” di dinding bangunan sekolah mereka, merujuk kepada Presiden Bashar al-Assad.

Rejim Assad, mengisytiharkan orang awam yang mahukan pertukaran kuasa melalui demonstrasi aman sebagai “pengganas,” menggerakkan tentera dan pasukan keselamatannya untuk menyekat protes.

Tindakan rejim itu membawa kepada demonstrasi awam yang aman bertukar menjadi perang saudara .

Pertempuran bersenjata bermula pada 2012 antara pasukan rejim Assad dan kumpulan pembangkang tentera yang berkumpul di bawah nama Tentera Pembebasan Syria.

Dengan penyertaan Rusia dalam perang pada September 2015, perjalanan perang saudara berubah memihak kepada rejim yang menguasai semula kebanyakan tanah melalui serangan dan sekatan yang sengit.

Pada 23-24 Jan 2017, mesyuarat Astana pertama telah diadakan di bawah permulaan Rusia dan Turki.

Tiga tahun kemudian, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dan rakan sejawatannya dari Rusia Vladimir Putin bersetuju mengenai gencatan senjata di Idlib, dengan Turki dan Rusia sebagai negara penjamin mematuhi gencatan senjata untuk semua tindakan ketenteraan.

Pada 26 Mei 2021, rejim mendakwa bahawa Assad menerima 95.1% undi dalam pilihan raya, di mana lebih separuh daripada rakyat tidak mengambil bahagian.

Pada bulan Februari, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, ketua kumpulan pengganas Daesh/ISIS, telah dibunuh oleh tentera AS.

Rejim itu melakukan 217 serangan senjata kimia ke atas orang awam. Kira-kira 6.6 juta rakyat Syria terpaksa meninggalkan negara mereka dan lebih 3.5 juta daripada mereka berlindung di Turki.

Menurut Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan, 6.7 juta orang telah kehilangan tempat tinggal, manakala sekurang-kurangnya 14 juta orang awam di Syria memerlukan bantuan kemanusiaan.

Kenyataan PBB pada 24 September 2021 berkata jumlah kematian yang disahkan dalam perang saudara Syria adalah sekitar 350,000, manakala angka sebenar dianggarkan jauh lebih tinggi.

Rejim Assad menyeksa sekurang-kurangnya 14,449 orang hingga mati. Menurut sumber pembangkang, pasukan rejim masih menahan kira-kira 400,000 orang.

Sejak 2016, Ankara telah melancarkan trio operasi anti-keganasan yang berjaya merentasi sempadannya di utara Syria untuk menghalang pembentukan koridor keganasan dan membolehkan penempatan penduduk secara aman: Euphrates Shield (2016), Olive Branch (2018), dan Peace Musim bunga (2019).