80 Sukarelawan PAS Sertai Misi Pasca Banjir

598

Oleh : Hidayat Ibrahim

KEMAMAN – Seramai 80 orang sukarelawan menyertai misi pasca banjir Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Kemaman ke Dewan Undangan Negeri(DUN) Air Putih yang dilanda banjir.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kemaman, Ustaz Syed Syahrunuddin Syed Mohd Sah berkata, Pemuda, Muslimat dan Ameerah terlibat dengan program bantuan pembersihan itu.

“Kerahan telah diarahkan untuk turun membantu semua mangsa banjir yang terlibat sejurus sahaja air telah mulai surut di sekitar Kawasan Kemaman.

” Mereka membantu daripada pelbagai aspek bagi memudahkan segala urusan mangsa-mangsa banjir, ” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas melakukan kerja-kerja pembersihan masjid di sini pada 28 Februari lalu.

“ Air dalam masjid takat pinggang telah ditengelami akibat banjir dan pemuda telah masuk hari kedua datang bagi membantu kerja-kerja pembersihan disini,” ujarnya.

Katanya, masjid menjadi tempat utama untuk dibersihkan kerana untuk memudahkan orang ramai beribadat.

“Insya-Allah hari ketiga selepas selesai pembersihan masjid akan membantu rumah-rumah orang kampung disini apatah lagi terdapat banyak juga kerosakan yang terpaksa ditanggung oleh masyarakat disini.” tambahnya.

Misi itu turut dibantu juga oleh agensi kerajaan iaitu Jabatan Bomba dan Majlis Perbandaran Kemaman turut serta dalam

Hadir sama ialah Timbalan Yang Dipertua PAS Kemaman, Hanafiah Mat, Naib Yang Dipertua, Ustaz Hazri Jusoh, Pengarah Majlis Tindakan(MTD) Kemasik, Ir Saiful Azmi, Pengarah MTD Air Putih, Abd Razak Ibrahim, Ketua Muslimatnya Ustazah Fainah Mat dan Ketua Dewan Ulama, Ustaz Nik Nasri Nik Malek.