$4.3B Diperlukan Untuk Tangani Penderitaan Warga Yaman

579

Ketua kemanusiaan PBB berkata Yaman memerlukan $4.3B ketika rayuan dilancarkan untuk salah satu krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Selepas lebih tujuh tahun perang, lebih 23 juta rakyat Yaman menghadapi kebuluran, penyakit, dan ekonomi yang semakin merudum di kalangan risiko yang mengancam nyawa.

Ketua kemanusiaan PBB Martin Griffiths pada hari Rabu telah melancarkan rayuan untuk pakej bantuan hampir $4.3 bilion untuk Yaman.

Sweden dan Switzerland dijangka membantu lebih 17 juta orang di negara itu, yang terletak di sudut barat daya Semenanjung Arab. .

“Itu banyak wang untuk dikumpul, dan banyak krisis yang semakin teruk, seperti Afghanistan dan sebahagian daripada Tanduk Afrika.

“Tetapi perang di Ukraine telah menambah satu lagi tarikan dalam berbilion dolar,” kata Griffiths kepada wartawan di pejabat PBB di Geneva.

Menurutnya, menamatkan perang di Ukraine sekarang adalah paling penting kerana, ia mempunyai kesan sekunder dan tertier ke atas penuaian baharu, musim penanaman baharu gandum.

Beliau berkata hampir tiga perempat penduduk Yaman akan bergantung kepada bantuan kemanusiaan dan perlindungan pada 2022.

“Dan angka ini, bahagian inilah yang membuatkan kita sering mengatakan bahawa keadaan kemanusiaan Yaman adalah antara yang paling teruk di dunia,” kata Griffiths

Risiko untuk rakyat Yaman telah meningkat 13% daripada 2021 apabila perkhidmatan dan ekonomi penting negara itu merudum, dan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres akan menangani rayuan itu.

Griffiths berkata kira-kira 161,000 orang tidak lama lagi akan menghadapi bencana ketidakamanan makanan, “pertanda nasib 7.1 juta yang mengejutkan yang hanya selangkah di belakang tahap terakhir krisis kemanusiaan ini.”