382 Kanak-Kanak Terbunuh, Cacat Di Myanmar Sejak Rampasan Kuasa

587

PBB pada hari Selasa menyatakan, sekurang-kurangnya 382 kanak-kanak telah dibunuh atau dicacatkan oleh kumpulan bersenjata sejak rampasan kuasa tahun lalu.

Oleh itu, pelapor khas PBB mengenai hak asasi manusia di Myanmar menggesa perlindungan kanak – kanak daripada serangan kejam junta tentera Myanmar yang “merupakan jenayah terhadap kemanusiaan.”

“Hak kanak-kanak di Myanmar, seperti kanak-kanak di mana-mana, mesti dihormati dan diperakui, bermula dengan hak asasi untuk hidup. Tetapi di Myanmar, hak kanak-kanak dan keluarga terkepung. Kanak-kanak bukan sahaja terperangkap dalam baku tembak perang junta tentera haram terhadap rakyat negara itu, tetapi mereka juga menjadi sasaran,” kata laporan itu.

Laporan itu mengesyorkan negara anggota PBB untuk menyelaraskan usaha untuk menerima pakai prosedur operasi bagi membolehkan tindak balas kemanusiaan yang segera dan tepat pada masanya dan beralih daripada geran terhad kepada pembiayaan teras apabila mungkin.

“Selepas hampir satu setengah tahun pencabulan hak asasi manusia yang semakin meningkat dan keadaan yang semakin merosot, khususnya untuk kanak-kanak dan keluarga Myanmar, adalah jelas bahawa tindak balas masyarakat antarabangsa terhadap krisis yang semakin meruncing di Myanmar telah gagal. Perubahan tentu diperlukan,” tambahnya.

Kanak-kanak Myanmar akan menjadi “generasi yang hilang” tanpa kembali segera ke landasan demokrasi dan tindakan pemulihan bersepadu, katanya.

“Serangan ganas junta terhadap kanak-kanak, yang didokumenkan dalam kertas ini, adalah sebahagian daripada serangan meluas dan sistematiknya yang berterusan terhadap rakyat Myanmar dan berkemungkinan merupakan jenayah terhadap kemanusiaan dan jenayah perang,” tambahnya.

Serangan tentera ke atas penduduk awam telah menyebabkan lebih 250,000 kanak-kanak kehilangan tempat tinggal, yang menyertai kira-kira 130,000 kanak-kanak dalam perpindahan yang berlarutan dan lebih setengah juta kanak-kanak pelarian dari Myanmar di negara jiran, tambahnya.

Askar dan pegawai polis telah menyeksa sekurang-kurangnya 142 kanak-kanak sejak rampasan kuasa, menurut laporan yang diterima oleh PBB, tambahnya.

Menyedari bahawa kira-kira 7.8 juta kanak-kanak tidak bersekolah akibat rampasan kuasa, ia berkata tentera dan kumpulan bersenjata lain bertanggungjawab terhadap serangan ke atas kemudahan pendidikan, dan kedua-duanya telah menduduki sekolah, memastikan pempolitikan dan ketenteraan infrastruktur pendidikan.

“Keadaan pelajar Myanmar tidak mungkin bertambah baik selagi junta masih mengawal sistem pendidikan,” katanya.

Rampasan kuasa tentera telah disambut oleh pergolakan awam besar-besaran ketika orang ramai membantah pemulihan pemerintahan tentera di Myanmar. Junta bertindak keras terhadap protes kerana PBB berulang kali memberi amaran bahawa negara itu telah mengalami perang saudara.

Sejak Februari 2021 apabila tentera mengambil alih kuasa, tentera junta telah membunuh hampir 2,000 orang dalam tindakan keras terhadap perbezaan pendapat, menurut Persatuan Bantuan untuk Tahanan Politik, sebuah kumpulan pemantau tempatan.