200 Juta Kanak-kanak Tinggal Di Zon Perang

387

Hampir 200 juta kanak-kanak kini tinggal di zon perang paling maut di dunia, satu angka tertinggi sejak lebih sedekad, menurut statistik yang disusun oleh NGO global.

Bilangan kanak-kanak di zon konflik di 13 negara melonjak hampir 20% pada 2020 daripada 162 juta pada 2019, menjadikannya jumlah kedua tertinggi dalam rekod sejak 208 juta pada 2008.

“Lonjakan ini sebahagiannya didorong oleh wabak keganasan di Mozambique, serta konflik yang berterusan di Afghanistan, DR Congo, Nigeria, dan Yaman, yang sudah berada di barisan hadapan kesan terburuk perubahan iklim dan menghadapi krisis kelaparan yang mengancam nyawa, ”

“Peningkatan mendadak pada tahun 2020 menunjukkan bahawa pandemik global dan gesaan PBB untuk gencatan senjata global tidak cukup untuk menghentikan peperangan ini.” menurut laporan yang dikeluarkan oleh Save the Children International pada hari Selasa.

Laporan itu juga mendedahkan, seramai 337 juta kanak-kanak tinggal berhampiran kumpulan bersenjata dan pasukan kerajaan yang merekrut kanak-kanak, peningkatan tiga kali ganda daripada tiga dekad lalu.

“Jumlah negara di mana kanak-kanak diambil dan di mana lebih separuh kanak-kanak dunia (hampir 1.3 bilion) tinggal, juga melonjak kepada 39, tertinggi dalam tempoh 30 tahun,” kata laporan itu.

Afghanistan, Syria, Yaman, Filipina dan Iraq mempunyai peratusan tertinggi kanak-kanak yang tinggal dalam situasi tersebut, tambahnya.

Kanak-kanak perempuan membentuk 15 peratus daripada kes pengambilan yang dilaporkan oleh PBB pada tahun 2020, sering dipaksa untuk “bertindak sebagai pengintip, meletakkan lombong dan alat letupan buatan sendiri, atau bertindak sebagai pengebom berani mati kerana mereka kurang mendapat perhatian.”

“Kerentanan mereka, status rendah, dan jantina juga menjadikan mereka terdedah kepada penderaan yang meluas,” kata laporan itu lagi.

Ketua NGO Save the Children International, Inger Ashing berkata, ia sangat mengerikan untuk melihat bahawa “lebih ramai kanak-kanak berbanding sebelum ini terperangkap dalam medan perang yang paling menyebabkan kematian.”

“Walaupun pandemik global tidak cukup untuk menghentikan peperangan dan kekejaman yang paling kejam,” katanya.

“Berjuta-juta kanak-kanak tidak tahu apa-apa selain peperangan dengan akibat yang mengerikan untuk kesihatan mental mereka, keupayaan untuk pergi ke sekolah, atau akses kepada perkhidmatan menyelamatkan nyawa. Ini adalah noda kepada masyarakat antarabangsa dan tidak boleh diteruskan.” tambah Inger.