12 Tahun Tragedi Tsunami Acheh

2808

Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor

“Allahurabbi…dasyatnya Tsunami…ini kuasa Allah” berdecak Haji Zulwahijan spontan apabila pesawat kami berlegar di ruang udara Acheh. Ada bongkah kesayuan meragut hati kami.

Ketika melihat dengan kesayuan pemandangan Acheh Jaya yang sebahagiannya seperti padang jarak padang tekukur daripada helikopter NURI milik TUDM dalam perjalanan dari Banda Acheh ke Meulaboh yang terputus jalan darat, hati kecil saya diserkap dengan pertanyaan, bagaimanakah nasib umat Islam Acheh Jaya dan Meulaboh yang kini tinggal di khemah-khemah pengunsian selepas diterjah oleh ombak Tsunami. Persoalan yang muncul dalam benak saya ialah tentang Aqidah mereka terutama kerana selepas petaka Tsunami, NGO-NGO jaringan Kristian seolah berpesta kebajikan, menebarkan keprihatinan terhadap mangsa Tsunami terutama anak-anak yatim dan pengunsi-pengunsi yang sedang didera dengan trauma Tsunami dan kejerihan hidup setelah semua yang dimiliki disentap dalam sekelip mata. Tidak menjadi rahsia lagi dikalangan petugas dan pekerja kemanusian Gerakan Islam berebutan anak-anak yatim dengan gerakan Kristian yang datang dari dalam dan luar negeri.

“Kristian membantu dengan bersungguh manakala umat Islam kurang peduli…siapa yang perlu kita salahkan”ulang Haji Johari pula.saya sudah tak mampu berkata-kata.terpanar dalam kesedihan yang sarat.

Pengalaman menjadi sukarelawan di Acheh dengan misi utama membantu penempatan anak-anak yatim Acheh mengesahkan jawapan kepada saya bahawa misionari Kristian telah mendapat ‘syurga’ baru bagi menjaring ahli-ahli kerana sebelum ini serambi Mekah ini tertutup rapat bagu mereka. Semenjak dari KLIA kami berpapasan dengan NGO-NGO Kristian dan apabila tiba di Medan pula bertembung dengan kumpulan-kumpulan Kristian dari Perancis dan Jerman yang turut hadir. Kehadiran mereka cukup terkesan di kawasan-kawasan pendalaman yang tidak mampu dijangkaui oleh petugas-petugas Islam malah dibeberapa tempat tertentu petugas Islam seperti yang diceritakan oleh sahabat-sahabat PKS terpaksa ‘berkasar’ dengan kelompok in yang kelihatan cukup agresif menyantuni anak-anak yatim dan gelandangan yang serba kepayahan.

Terjahan ombak besar Tsunami pada 26 Disember 12 tahun lepas telah memberikan kesan yang besar kepada Acheh dan Sumatera Utara berbanding dengan wilayah yang lain. Dianggarkan korban seramai 240 000 orang manakala ratusan ribu yang lain kehilangan tempat tinggal dan mata pencarian. Tragedi ini juga telah menyebabkan 35 000 lebih kanak-kanak menjadi yatim dan sekarang ini mendiami khemah-khemah pengunsian dan juga dipanti anak-anak yatim. Isu anak yatim ini menarik perhatian dunia apabila dikhabarkan seramai 300 anak-anak yatim Acheh telah dilarikan oleh pertubuhan Kristian World Help yang berpusat di Virginia, Amerika Syarikat. Isu ini dengan pantas ditanggapi oleh pelbagai gerakan Islam di Indonesia seperti Partai Keadilan Sejahtera, Majlis Ulama Indonesia, Majlis Mujahiddin Indonesia dan sebagainya, malah Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhyono telah memberikan amaran bahawa tidak sesiapapun orang perseorangan ataupun organisasi yang boleh membawa keluar anak-anak yatim Acheh keluar dari Indonesia.

Kebimbangan tentang nasib aqidah anak yatim telah dipaparkan dengan meluas oleh media massa bernuansa Islam di Indonesia dan juga menjadi produk pertuturan masyarakat daripada anjung masjid sehinggalah di gerai-gerai makan. Kebimbangan umat Islam mempunyai asas kerana pertubuhan-pertubuhan Kristian yang memakai jenama pertubuhan kemanusiaan seperti Yayasan Pelita Kasih, Yayasan Obor Bakti, Yayasan Berkat Indonesia, Global Relief, USAid, World Vision dan pelbagai nama lagi begitu agresif menyantuni anak-anak yatim dan gelandangan.

Gelojak kebimbangan ini turut dirasai oleh umat Islam di negara ini yang mempunyai ikatan persaudaraan Islam dan rumpun bangsa yang sama. Maka program Muslim Care, misi menyelamatkan anak-anak yatim Acheh telah digerakkan dengan bersungguh-sungguh di bawah payung Yayasan Amal Malaysia. Kutipan dana telah digerakkan secara besar-besaran di Lembah Klang dengan matlamat utama untuk membina bangunan kekal di Banda Acheh dan Meulaboh. Setelah dana yang dianggarkan wajar untuk membina sebuah bangunan tetap mesyuarat koordinasi telah dilaksanakan di Kuala Lumpur dengan wakil PKS Indonesia iaitu Ustaz Khairul Rahimi (PKS dan Yayasan Amal Malaysia bernaung dibawah Komiti Kemanusiaan Indonesia). Setelah urusan awal berjaya selesaikan maka rombongan Muslim Care telah bertolak ke Medan pada 9 Februari dan di Medan disambut oleh Pak Mirwan, Pengerusi PKS Medan.

Rombongan kami terus bertolak ke Banda Acheh dengan pesawat GARUDA dan sebelum mendarat di Bandara Sultan Iskandar Muda Acheh, pesawat yang dinaiki telah membuat beberapa kali pusingan di atas Banda Acheh. Kami telah melihat dengan penuh keinsafan kesan yang hebat akibat terjahan Tsunami yang melanda Acheh. Di Banda Acheh, kami ditempatkan di rumah penginapan PKKU (Pos Keadilan Peduli Umat). Pada sebelah petangnya, lawatan telah diadakan ke Lampua untuk menyaksikan kesan kemusnahan yang maha dahsyat. Kami juga melawat sebuah masjid yang bersejarah iaitu Masjid Baitur Rahim yang merupakan kembar kepada Masjid Baitur Rahman, yang dibina selepas Masjid Baitur Rahman dibakar oleh Belanda.

Pulang daripada misi bantuan Acheh dengan sejuta pengalaman baru, kami merasakan unit Muslim Care di bawah lujnah kebajikan wajib diangkat menjadi sebuah gerakan swadaya yang lebih terarah fokusnya. Di samping mempunyai struktur mandiri yang boleh menfokuskan gerakan kebajikan dalam dan luar negara. Mempunyai akaun bank yang akan memudahkan pelbagai misi digerakkan dan memudahkan para penyumbang untuk berkongsi pahala.Tuhan melorongkan kemudahan kepada kami untuk membantu masyarakat, menarik rasa percaya rakyat negara ini untuk bermandi keringat dan membantu ummah.

Pelbagai misi berjaya digalang, antaranya misi gempa bumi di Kashmir,misi di Pakistan, membantu mangsa tsunami Pagandaran, Cipatujah, menyantuni mangsa perang Lubnan, kemboja, Vietnam, Gempa bumi Bantul Indonesia, Bangladesh, Assam India, berterusan membantu umat Islam Palestin, Syria dan juga membantu masjid di Bosnia serta misi membantu pelarian Chenchen.

Muslim Care Malaysia terlibat dalam penubuhan masjid di Toyama Jepun,menubuhkan Pusat Islam di Warsaw, membina masjid dan kilang roti di Gaza,mempunyai lapan buah sekolah pelarian Syria, membina masjid dan sekolah agama di Combodia dan yang terkini membina masjid dan sekolah pelarian Rohingya di Khutupalong Bangladesh.

Acheh pasca tsunami pula, telah berubah perlahan-lahan menuju kearah pelaksanaan Syariah kerana inilah karektor tanah rencong ini. Acheh adalah kuasa Islam dan pusat dakwah pada abad ke 16 masihi. Kini pelaksanaan Syariah telah mengembalikan kemuliaan Serambi Mekah ini, sekolah-sekolah agama muncul seperti cendawan selepas hujan. Sektor pelancongan juga menggamit kedatangan pelancong luar ke wilayah istimewa ini. Tsunami merubah lanskap sosio politik Acheh, sehingga dibanggakan oleh umat Islam Nusantara ini.