100 Hari Perang Di Ukraine: Purata Dua Kanak-kanak Terbunuh Setiap hari

512

Pada Hari Antarabangsa untuk Perlindungan Kanak-Kanak, PBB berkata hampir dua pertiga kanak-kanak di Ukraine kehilangan tempat tinggal, menggesa gencatan senjata.

Hampir 100 hari perang di Ukraine telah memusnahkan kanak-kanak pada skala dan kelajuan yang tidak dapat dilihat sejak Perang Dunia II, dan secara purata lebih dua kanak-kanak terbunuh sehari, kata PBB pada hari Rabu.

“Berdasarkan laporan yang disahkan oleh Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia, secara purata lebih daripada dua kanak-kanak terbunuh dan lebih daripada empat cedera setiap hari di Ukraine — kebanyakannya dalam serangan menggunakan senjata letupan di kawasan berpenduduk,” menurut UNICEF.

Dalam angka kematian rasmi terkini pada hari Selasa, pejabat hak asasi manusia berkata sekurang-kurangnya 262 kanak-kanak telah terbunuh dan 415 cedera dalam pertempuran Ukraine, tetapi ia “percaya bahawa angka sebenar adalah jauh lebih tinggi.”

Kira-kira 3 juta kanak-kanak di dalam Ukraine dan lebih 2.2 juta kanak-kanak di negara tuan rumah pelarian kini memerlukan bantuan kemanusiaan sejak Rusia melancarkan perang ke atas negara jirannya pada 24 Februari, kata PBB.

Hampir dua daripada setiap tiga kanak-kanak di Ukraine telah kehilangan tempat tinggal akibat perang di negara itu.

Infrastruktur awam yang bergantung kepada kanak-kanak itu — termasuk sekurang-kurangnya 256 kemudahan kesihatan dan satu daripada enam “sekolah selamat” yang disokong UNICEF di timur — sentiasa rosak atau musnah.

Beratus-ratus sekolah lain di seluruh negara juga telah rosak.

Keadaan untuk kanak-kanak di timur dan selatan Ukraine di mana pertempuran semakin sengit semakin terdesak, kata UNICEF.

“1 Jun adalah Hari Antarabangsa untuk Perlindungan Kanak-Kanak di Ukraine dan di seluruh wilayah,” kata Catherine Russell, pengarah eksekutif UNICEF.